Η Αστρολογία ως άλλη οπτική

« Η Αστρολογία και μερικές απόψεις επί του θέματος»
Γράφει ο Karl-Heinz Ottinger
Η αστρολογία , όπως και όλα τα πράγματα, παρουσίασαν κατά καιρούς την εξέλιξη , την ακμή μα και την παρακμή. Παρακμή , ίσως όχι αλλά σίγουρα μιας μορφής εντονότατη αμφισβήτηση.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα κατακριθεί η Αστρολογία και ίσως ελάχιστες που θα αποκομίσει τα όποια εύσημα.  Τα πάντα, καλώς ή κακώς, είναι θέμα οπτικής. Η διερεύνηση ενός ζητήματος δια μέσω της Αστρολογίας απαιτεί καθαρό μυαλό. Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την Αστρολογία με το «πρόγραμμα» που δίνει απαντήσεις μέσω του pc ή με καμία γυάλινη σφαίρα που ο αστρολόγος βλέπει το μέλλον του ενδιαφερομένου. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως λειτουργεί. Πως ο ανθρώπινος νους να συλλάβει τις εισερχόμενες ιδέες όταν αυτές δεν είναι συνυφασμένες με ήδη υπάρχουσες συγκρίσιμες ιδέες-εικόνες –πεποιθήσεις;

                           « άραγε σε ένα θάνατο φταίει η Ιατρική ή γιατρός; »
Όλοι , λίγο –πολύ, έχουμε ακούσει –βιώσει για κάποιον θάνατο ή επιβάρυνση της κατάστασης  της υγείας κάποιου ατόμου ίσως πέρα κι από την πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση. Ποιοι όμως έσπευσαν να ειπούν «Τι Ιατρική και κουραφέξαλα. Ο άνθρωπος …πάει». Στην Αστρολογία είναι αρκετά πιο εύκολο (και συμφέρει κάποιους) να στοχοποιήσουν την ίδια την Αστρολογία. Ακόμα και όταν στοχοποιούν κάποιον Αστρολόγο στην πραγματικότητα ο αντικειμενικός τους σκοπός είναι να πλήξουν την ίδια την Αστρολογία. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με ένα δικαστή, ιερέα, δημόσιο λειτουργό. Αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά.


                                                              Ο Ρόλος της οπτικής
Στην πραγματικότητα  το μόνο αντικειμενικό είναι πως όλα είναι υποκειμενικά. Κατά την γνώμη μου ο ρόλος του Αστρολόγου στον 21ο αιώνα είναι να υποδείξει λύσεις και όχι να του κάνει τον ψυχολόγο , τον ψυχαναλυτή ή τον εξομολόγιτη. Υπάρχουν άτομα με καλύτερη κατάρτιση επ΄ αυτών των θεμάτων.  Του ατόμου πρέπει να του δώσεις προοπτική. Η ερμηνεία του Ερμής-Ποσειδώνα τετράγωνο άρα είσαι διπρόσωπος ανήκει στην κατηγορία της ερμηνείας που είναι πιο παλιά και από την λάσπη. Πολλές φορές τα πάντα σχετίζονται με την οπτική και τις περιστάσεις. Εάν έχετε ίκτερο για παράδειγμα και δοκιμάσετε να φάτε λίγο μέλι θα διαπιστώσετε πως το μέλι είναι πικρό!! Ο άνθρωπος όμως που δεν έχει ίκτερο του φαίνεται γλυκό. Δίκιο έχουν όμως και οι δυο. Έτσι ο Αστρολόγος που βλέπει το τετράγωνο που προαναφέραμε χρειάζεται να διαπιστώσει σε τι επίπεδο λειτουργεί η όψη αλλά και πόσο επηρεάζει. Δηλαδή σε λειτουργία ατομικού επιπέδου, φυσικού, συναισθηματικού ή σε κοινωνικό;  Δηλαδή εάν αυτός εργάζεται ως γραφίστας, μουσικός κλπ τελικά δεν το εκτονώνει;  Δεν αναπαράγει κάτι που δεν είναι δικό του ;

                             Ο Γενέθλιος χάρτης ως αρχέγονο εγχειρίδιο χρήσης
Ο Γενέθλιος χάρτης είναι ουσιαστικά το «πλανητικό αποτύπωμα» της γέννησης μας. Πραγματικά όμως το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο όταν  δεν υπάρχει η απαραίτητη παιδεία να δοθεί στον ενδιαφερόμενο να καταλάβει τι στην ευχή είναι αυτό το χαρτί (ή ο κύκλος επί της οθόνης) και τι πρεσβεύει. Δείχνει τις τάσεις αλλά και την εξέλιξη. Αρκεί να φανταστεί κάνεις πως ένα προγεννητικό DNA test δεν μπορεί να προβλέψει από τι πιθανόν θα αποδημήσει εις Κυριον ο ενδιαφερόμενος.

                                   Η Καραμέλα με γεύση «Ελεύθερη Βούλησης»
Πολύ κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια το «ελεύθερη βούληση».  Όμως το Nature Neuroscience (εξειδικευμένο περιοδικό).  «Οι αποφάσεις μας προκαθορίζονται ασυνείδητα πριν αναλάβει η συνείδηση» σχολιάζει στο περιοδικό New Scientist ο Τζον Ντίλαν Χέινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης Βernstein στο Βερολίνο.  Αυτή τη φορά, ο Δρ Χέινς χρησιμοποίησε την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο. Ενώ βρίσκονταν μέσα στον τομογράφο, οι εθελοντές κλήθηκαν να πατούν ένα κουμπί με το αριστερό ή το δεξί χέρι όποτε ήθελαν οι ίδιοι.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η απόφαση του εθελοντή να πατήσει το κουμπί μια δεδομένη χρονική στιγμή μπορούσε να προβλεφθεί από τα μοτίβα ενεργοποίησης του μετωπιαίου φλοιού επτά ολόκληρα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Ο Δρ Χέινς δέχεται ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι πράγματι θέμα επιλογής, ωστόσο η επιλογή αυτή δεν γίνεται από τη συνείδηση αλλά αυτόματα. «Η συνειδητή μου βούληση είναι συνεπής με την ασυνείδητή μου βούληση -είναι η ίδια διαδικασία» σχολιάζει.

Η αλήθεια είναι αυτή που προέρχεται από την φύση και όχι ότι κατασκευάζει το μυαλό μας για να εξυπηρετήσει τα θέλω ή τα πιστεύω μας. Ο άνθρωπος με την απόκτηση της γνωστικής συνείδησης ουσιαστικά νόμισε πως έμαθε τα πάντα.

Η Ελεύθερη βούληση είναι συγκεκριμένη για συγκεκριμένα πράγματα. Ένα παιδί  με απώλεια μνήμης εκ γενετής τελικά  δεν θα μπορέσει να δει την θάλασσα. Όχι να νοιώσει ή να απολαύσει αλλά να δει.

Πλέον η επιστήμη σήμερα μπορεί να προβλέπει με βάση την εποχή γέννησης τη μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου. Από το πώς θα είναι η εξωτερική του εμφάνιση, αν θα είναι υγιής, ακόμη και το πώς θα είναι η ψυχολογική του κατάσταση!

Έχουνε ήδη ολοκληρωθεί διεθνείς πειραματικές μελέτες σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό που αποκαλύπτουν ότι η εποχή της γέννησης επηρεάζει όλους αυτούς τους διαφορετικούς παράγοντες. Οι βασικές έρευνες διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο Umea στη Σουηδία, και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

                                   Ο Χρόνος και το εάν
Δεν είναι λίγοι που κατά καιρούς θέτουν το ερώτημα πότε θα κάνω αυτό χωρίς να έχουν καν σκεφτεί την τροποποίηση της ερωτησης : « Θα κάνω το τάδε;» Ο χρόνος λοιπόν είναι η επίζευξη σε ενότητα βιωμάτων του παρελθόντος που, προβαλλόμενα στον ορίζοντα του μέλλοντος, αποκρυσταλλώνονται σε ένα φευγαλέο, διαρκώς μεταβαλλόμενο, παρόν. Με λίγα λόγια κατά το Μαρτιν Χαΐντιγκερ εμείς είμαστε ο χρόνος. « Τα πάντα εκπορεύονται από τον γενέθλιο χάρτη. Είναι ανώφελο να ρωτάς για το πότε εάν δεν αφουγκράζεσαι εάν προκύπτει το εάν».

Τέλος Α΄μερους

Δημοσίευση σχολίου

Απίθανο άρθρο σε ευχαριστούμε πολύ!!

Έλλη

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget