Ιταλικές τράπεζες: Τελικά απειλή για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

    
                      Έρχεται bail-in ή ο Ρεντσι θα κάνει κίνηση ματ;

Το Νο1 οικονομικό πρόβλημα του πλανήτη λέγεται Ιταλία και συγκεκριμένα ιταλικές τράπεζες. Η Ρώμη είναι σε απόγνωση και προσπαθεί με κάθε μέσον να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα ακόμα και παρακάμπτοντας του κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη. Αυτό όμως η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να το επιτρέψει. Όσο όμως η λύση καθυστερεί η ευρωζώνη νοσεί και το "ιταλικό πρόβλημα" είναι πολύ εύκολο να γίνει πανευρωπαϊκό ή ακόμα και παγκόσμιο.

Οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena, της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests.


Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσει τις τράπεζές της, οι μετοχές των οποίων δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.


Το σχέδιο Ρέντσι

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας. Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση. Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.Εγώ προσωπικά είχα τοποθετηθεί τουλάχιστον από 3 Απριλίου 2016  στην εκπομπή μου στον albedo14.com και μάλιστα είχα κάνει εκτενή αναφορά στον χάρτη της Ιταλίας και είχα αναφέρει ευθαρσώς πως στην Ιταλία θα υπάρξει «κούρεμα» στις καταθέσεις.  Στον χάρτη της Ιταλίας (**10/6/1946) διαφαίνεται πως ο προοδευμένος  Ωροσκόπος είναι στο μεσοδιάστημα Κρόνου/Hades (ένδεια, παραγκωνισμός, φυλάκιση) σηματοδοτεί έντονα προβλήματα για την Ιταλική οικονομία.

Το μεγάλο στοίχημα είναι για το εάν ο Ματέο Ρεντζι μπορεί να κοντράρει  την Γερμανική αλαζονεία. Διότι η Γερμανία ως χώρα- «αφεντικό» δεν αφήνει να βγουν τα άπλυτα της (*εντελώς) στην χώρα. Άλλωστε όπως είχα γράψει στα Σεληνιακά Φαινόμενα Ιουλίου 2016 : «Η Νέα Σελήνη πραγματοποιείται στον Καρκίνο (*η πατρίδα, ζητήματα μητρότητας,)στην 12η μοίρα (*μοίρα  με αριθμητική τιμή ζωδίου Ιχθύων) σε όψη τριγώνου με τον Ποσειδώνα αλλά και σε αντίθεση με τον «μοιραίο» Πλούτωνα. Επιπρόσθετα και επιβαρυντικά πραγματοποιεί και όψη ενάμιση τετραγώνου με τον Άρη στον Σκορπιό ο οποίος είναι επάνω  σε κακεργέτη απλανή Σερπέντη ο οποίος είναι φύσεως Άρη –Κρόνου και είναι άρρητα συνδεδεμένος με δηλητηριάσεις και επιθέσεις. Ίσως να έχουμε εμπλοκή  και τρομοκρατικό χτύπημα…. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον Κρόνο όπου βρίσκεται στον απλανή αστέρα Αντάρη τότε τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα… και μπορεί να έχουν  αρνητικό αντίκτυπο σε χρηματο-οικονομικά θέματα…»


Στις «επίφοβες» περιοχές είχα γράψει Μόναχο και Ρώμη.  Θεωρω πως ο Ματέο Ρεντζι είναι μπροστα σε ένα δίλημμα. Θα πρέπει να αφησει το «κούρεμα» των καταθεσεων που ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ  το ψηφισε που αυτό θα σημανει «χαριστική βολή» στην Ευρωζωνη ή θα πρέπει να   ανακεφαλαιοποιησει με «ψιχουλα» της Τράπεζες και τελικά να τιναξει στον αερα την Τραπεζικη ενωση;
Πάντως το πιο ισχυρό σεναριο είναι το πρωτο. Σε καθε περίπτωση θα την "πληρωσει' η ευρωζωνη.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget