Αστρολογία κι αιτιοκρατία

karl heinz ottingerAstrology by Karl Heinz Ottinger:Αστρολογία κι αιτιοκρατία
«Από τον Αριστοτέλη στον Laplace και φτάνοντας μέχρι σήμερα»

Η αστρολογία είναι μια ενασχόληση όπου έχει ενταχθεί στις Τέχνες και όχι στις Επιστήμες διότι δεν πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως στην σημερινή εποχή όπου το μόνο που μετραει είναι η απόδειξη θα πρέπει να καταβάλουμε όλοι την δική μας προσπάθεια έτσι ώστε η αστρολογία να πάρει την θέση που της αξίζει (**εάν και εφόσον της αξίζει). Προσπαθώντας όμως να βρούμε την υπόθεση σχετικά με την πιθανότητα ή όχι της επιτυχούς πρόβλεψης το μυαλό μου αμέσως πήγε στον Γάλλο μαθηματικό και αστρονόμο τον Laplace ο οποίος ανέπτυξε την θεωρεία των Πιθανοτήτων. Στην εισαγωγή του έργου του υποστηρίζει ότι πρέπει να θεωρήσουμε την παρούσα κατάσταση του σύμπαντος ως το αποτέλεσμα του παρελθόντος και ταυτόχρονα ως την αιτία του μέλλοντος:
«Έστω ότι υπήρχε μια διάνοια που θα μπορούσε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γνωρίζει όλες τις δυνάμεις που θέτουν σε κίνηση τη φύση, καθώς και όλες τις θέσεις όλων των αντικειμένων από τα οποία η φύση αποτελείται. Εάν αυτή η διάνοια μπορούσε να καταθέσει όλα αυτά τα δεδομένα προς ανάλυση, τότε θα ήταν δυνατή η σύνθεση ενός και μόνο μαθηματικού τύπου που θα περιελάμβανε όλες τις κινήσεις των μεγαλύτερων σωμάτων του σύμπαντος, καθώς και τις κινήσεις ακόμα και του ελάχιστου ατόμου. Για μια τέτοια διάνοια τίποτα δεν θα ήταν αβέβαιο και το μέλλον, όπως ακριβώς και το παρελθόν, θα ξεδιπλωνόταν με ακρίβεια μπροστά στα μάτια του.» Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ότι καταλαβαίνουμε είναι ένα προϊόν εμπειριών και καταβολών. Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως κανένας Ήλιος και καμιά Αφροδίτη δεν θα χτυπήσει το κουδούνι στον άνθρωπο που αγαπάμε και θα του πει να μας πάρει τηλέφωνο αλλά ούτε και ο Πλούτωνας πιάνοντας σε σύνοδο τον Ήλιο μας έρχεται επί τούτου να μας καταστρέψει. Έτσι όλη αυτή η αιτιοκρατία υφίσταται εξαιτίας της δίκης μας ατέλειας ή αδυναμίας να αντιληφτούμε του τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Laplace είπε πως έστω πως υπάρχει μια δύναμη που γνωρίζει όλες τις κινήσεις των σωμάτων (έμψυχων και μη) αλλά και τις μεταβολές και τις καταστάσεις που εκπορεύονται από αυτά θα ήταν σε θέση να προβλέψει το παρελθόν , το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον. Ο Laplace ονόμασε αυτή την υπέρτατη δύναμη ή διάνοια ως Δαίμων.

karl astrolab

Το κλειδί είναι όμως πως γίνεται ο καθένας από εμάς που ασχολείται με την Αστρολογία να γίνει μέσω αυτής Ευ-δαίμων και όχι κακοδαίμων. Πως θα βρει την χρήση τομή ανάμεσα στην κατανόηση του εαυτού του και στην κατανόηση των άλλων. Στο να εστιαστεί και μέσα από την ανάγνωση αλλά κυρίως την κατανόηση των αστρολογικών τάσεων του παρελθόντος να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργιάς του μέλλοντος. Το περίφημο που είχε πει ο Ηράκλειτος: «Ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο του καθενός». Θα εμμείνω , και ας χαρακτηριστώ γραφικός, στο πείραμα του Erwin Schrödinger όπου με το πείραμα που έκανε με την γάτα έβαλε στην θέση τους πολλά πράγματα. Δηλαδή με αυτό το πείραμα έβαλε μέσω της κβαντικής την αντιστοιχία και αλληλουχία μεταξύ μακρόκοσμου και μικρόκοσμου. Άραγε η Αστρολογία είναι στην κατηγορία «Επεκεινα του είναι»??? Ο Όρος επέκεινα του είναι σηματοδοτεί όχι την μεταφυσική αλλά το άγνωστο. Έστω πως ένας μαθητής της πρώτης δημοτικού κτυπάει το χέρι του επάνω σε αφρολέξ και μετά επάνω σε μάρμαρο. Θα αντιλήφθη πως είναι το μεν αφρολέξ είναι μαλακό το δε μάρμαρο είναι σκληρό. Βλέποντας αυτό με το δικό του οπτικό πρίσμα αντιλαμβάνεται το ανωθι που προανέφερα. Και είναι σωστό. Εάν όμως αυτό το πείραμα το έκανε ένας καθηγητής της Φυσικής θα έλεγε (*με βάση πάντα την δική του οπτική και γνώση και αντίληψη) πως δεν υπάρχει μαλακό και σκληρό αλλά δονήσεις που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα και αισθανόμαστε το μαλακό και το σκληρό. Και αυτός σε αυτή την περίπτωση θα είχε δίκιο. Συμπερασματικα καταληγουμε πως η διαφοροποιηση της οπτικης ουτε προσβαλει αλλα ουτε επικυρωνει κανεναν αλλα επισης δεν μπορουμε να επικαλουμαστε μεταφυσικη κατι που εξηγειται στοιχειωδως με Φυσικους νομους Εάν όμως το πείραμα το πραγματοποιούσε ένας κβαντικός φυσικός θα σου έλεγε πως είναι με την δική του οπτική. Και αυτός θα είχε δίκιο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στην Θρησκεία στον Χριστιανισμό, το Ισλαμισμό, τον Βουδισμό κλπ. Παντού συμβαίνουν θαύματα . Όπως και να το δεις ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί έχουν δίκιο. Η Αστρολογια αν και εχει μεταφυσικες επιρροες δεν απτεται της μεταφυσικης κατά την γνωμη μου


Η Αστρολογία και οι διάψευση των προβλέψεων Καταρχήν όπου υπάρχει άνθρωπος υπάρχει και λάθος. Εδώ η Φύση (**και Ο θεός , για όσους πιστεύουν) έχει κάνει λάθη. Πόσο μάλλον ο άνθρωπος που είναι Δημιούργημα του. Στην Αστρολογία οποίος «κομπάζει» μόνο για τις επιτυχίες αλλά κρύβει τις αποτυχίες του , δηλαδή δεν θέτει το εαυτό του σε κρίση και υπό αμφισβήτηση, τότε είναι ή απατεώνας ή ασχολείται με τα πολύ τετριμμένα. Στην αστρολογία δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε τον καλό ή τον αλάνθαστο (διότι δεν υπάρχει) αλλά τον σπουδαίο δηλαδή αυτόν που μαθαίνει σωστά (σπουδαίος εκ του σπουδή).Όταν οι προβλέψεις δεν είναι γραμμένες με τρόπο σαφή και κατανοητό και χωρίς αντιφάσεις κατά συνέπεια στερούνται τη δυνατότητα διάψευσης εκ του αποτελέσματος, δεν είναι επιστήμη, κατά τον μέγα μύστη και επιστήμονα Αριστοτέλη. Έτσι όποιος δεν θέτει τον εαυτό του σε δημόσια έκθεση με αυτά που προβλέπει είναι αν μη τι άλλο τσαρλατάνος και πονηρός.
Ποσειδώνας –Πλούτωνας: Η Νεκυια του Καθενός Το ερώτημα του θανάτου είναι η απάντηση της ζωής. Εάν ο Ποσειδωνας είναι η ουτοπια και η πλανη , η φυση από την Πραγματικοτητα ο Πλουτωνας είναι το αποτελεσμα. Διοτι ότι μας συμβαινει καταγραφεται δια μεσω της Σεληνης (ψυχης) στο Κυτταρο (Πλουτωνας). Αυτές είναι η π»πληροφοριες» που καταγραφονται στο DNA και ετσι μενουν εγκλωβισμενες μεχρις να περασουν στον διαδοχο δια μεσω του σπερματος (Πλουτωνας) ή το παρουμε μαζι μας στην τελευαταια μας κατοικια (Σεληνη-4ος οικος το Τελος). Ο Ποσειδωνας σε ένα χαρτη χτυπα ποτε σαν ευλογια εμπνευσης και ποτε σαν καταρα ουτοπιας και δοκιμασιας. Αλλωτε σαν colpo grosso (μεγαλο κολπο- ευκαιρια) και αλλωτε σαν salto mortale (γυρος του θανατου). Και τα δυο όμως εχουν την ιδιο σημειο εκινησης. Το ότι ο ανθρωπος οδηγειται στον πλουτωνα του για να μεταμορφωθει και να εξαγνιστει δια μεσω του Ποσειδωνα του που είναι ουσιαστικα ο δρομος που θα πρεπει να απορριψει τα ναρκισιστικα χαρακτηριστικα και να φτασει στον πατο (Πλουτωνας) για να αναμορφωθει και να αναγγενηθει. Η απαρνηση του λαθους σημαινει απαρνηση του ιδιου μας του εαυτου και αυτό είναι τρομερα μεγαλο λαθος. Η εσωτερικη εξελιξη σε καμια περιπτωση δεν ερχεται με παραιτηση. Διοτι όπως ειχε πει κι ο Μαρκος Αυρηλιος : «Λίγο ακόμη και θα τα ξεχάσεις όλα. Λίγο ακόμη και θα σε ξεχάσουν όλα» Η Νεκυια του καθενος από εμας εχει κοινο σημειο εκκινησης αλλα τελικα τα διαφορετικα κινητρα και η διαφορετικη αντιμετωπιση μας οδηγουν να βγαλουμε διαφορετικα συμπερασματα. Ποσο είναι διαφορετικη είναι η διαδρομη και οι αιτιες της Νεκυιας του Σωκρατη με τον Οδυσσεα. Του Ιησου με τον Γκαντι. Του κοινου εγκληματια με τον μουτζαχεντιν που ανατιναζεται. Η διαφορα οριζεται με την Ουρανια επιρροη.


Αλλα αυτά στο Β’ μερος

Δημοσίευση σχολίου

Ανώνυμος

Πολύ ωραίο άρθρο κ. Καρλ. Ειδικά για εμάς που δεν καταλαβαίνουμε από αστρολογία... θα την δούμε τώρα από άλλη οπτική. Συνεχίστε την καλή δουλειά κ αναμένουμε το Β´ μέρος.
ΕΠ98

Θα προσπαθησουμε να μυησουμε στην αστρολογια οσους ενδιαφερονται.Πάντως σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια. Μας δινουν κουραγιο για το μελλον

Ανώνυμος

Συγνώμη που ρωτάω αλλά μπορούμε να σας βρούμε κ στο Facebook ή μόνο απο αυτό εδώ το blog?

Προσωρινα (*ισως) το facebook το εχω διακόψει. Γενικά επιχειρω μια μεγάλη αλλαγη στην καριερα μου . Το email μου ειναι΅: karlhottinger@googlemail.com

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget