Edgar Allan Poe βάση της τεχνική Κλειστού κυκλώματος

                     
Το Σαββάτο 30/5  έγινε μια πρώτη-γνωριμία επίδειξη της «Θεωρίας του Κλειστού κυκλώματος» αποδεικνύοντας δια μέσω της χρήσης της πως τελικά λειτουργεί.  Ένα από τα «αιτήματα» των παρευρισκομένων ήταν η ανάλυση του χάρτη του Edgar Allan Poe  του διάσημου συγγραφέα .
Ο  Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe), γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849. Ήταν Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Ο χάρτης και τα στοιχεια αυτου είναι από την αστρολογική ιστοσελίδα astro.com

Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του, ο πατέρας του, David, εγκαταλείπει την οικογένεια. Η μητέρα σου σύντομα πεθαίνει από φυματίωση και ο μικρός Edgar χωρίζεται από τα αδέρφια του, αφού τον αναλαμβάνει η οικογένεια Allan στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.
Η οικογένεια Allan ήταν αρκετά εύπορη και ο Edgar έζησε μια καλή ζωή μαζί τους, σύμφωνα με ορισμένους βιογράφους του. Ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς τη θετή του οικογένεια προσέθεσε το Allan στο επώνυμό του. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ του Edgar και του θετού του πατέρα John Allan επιδεινώθηκαν με το χρόνο. Το 1815 η οικογένεια Allan μετακόμισε στην Αγγλία, όπου ο Edgar άρχισε σχολείο, αρχικά στο Irvine της Σκωτίας και αργότερα οικότροφος στο Chelsea. Οι Allan ήταν αρκετά ευκατάστατοι, αλλά ο John Allan ήταν ιδιαίτερα σφιχτοχέρης με το επίδομα του Edgar, κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
Ο νεαρός Edgar στράφηκε στο τζόγο για να βγάλει επιπλέον χρήματα αλλά αντ’ αυτού δημιούργησε χρέη που έγιναν αιτία για περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης του με τον θετό πατέρα του. Το 1826 μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το οποίο όμως εγκατέλειψε μέσα σε ένα χρόνο. Ταξίδεψε στη Βοστώνη το 1827 όπου επιχείρησε να συντηρηθεί κάνοντας διάφορες εργασίες όπως υπάλληλος γραφείου και συντάκτης εφημερίδας. Κάποια στιγμή ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Henri Le Rennet.

Το Μάιο του 1827 μπήκε στον Αμερικανικό Στρατό, σε μια προσπάθεια να επιβιώσει. Δήλωσε όνομα «Edgar A. Perry» και ηλικία 22 ετών (ενώ ήταν 18). Υπηρέτησε ως οπλίτης με μισθό 5 δολαρίων το μήνα και μετά από δυο χρόνια κίνησε τις διαδικασίες για να απαλλαγεί από το υπόλοιπο της θητείας του.
Πατέρας της λογοτεχνίας μυστηρίου και άρχοντας του μακάβριου
Η λογοτεχνική καριέρα του Poe ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα στο στρατό, με την έκδοση μιας συλλογής ποιημάτων με τον τίτλο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», το 1827, χωρίς το όνομά του, αποδίδοντας το έργο σε «έναν Βοστονέζο» («A Bostonian»). Στη συνέχεια στράφηκε στην πρόζα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε λογοτεχνικά περιοδικά, αποκτώντας όνομα για το προσωπικό ύφος της λογοτεχνικής κριτικής του. Συνεχίζει να εκδίδει έργα του με την οικονομική βοήθεια φίλων.
Από το 1831 επιδιώκει πλέον να ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή. Ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που επιχείρησαν να ζήσουν μοναχά από το έργο τους και η έλλειψη διεθνούς νομοθετικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα δυσκόλευε την κατάσταση, αφού οι εκδότες προτιμούσαν να «κλέβουν» έργα Ευρωπαίων συγγραφέων παρά να πληρώσουν νέους Αμερικανούς. Σε ολόκληρη τη ζωή του θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.
Το 1835 παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του Virginia Clemm. Δημοσιεύει έργα του σε περιοδικά και επιθεωρήσεις ενώ γράφει και λογοτεχνικές κριτικές. Το 1845 δημοσιεύει το «Κοράκι» που σημειώνει άμεσα μεγάλη επιτυχία. Η σύζυγός του πεθαίνει μετά από δυο χρόνια, από φυματίωση, γεγονός που ρίχνει στο ποτό ακόμα περισσότερο τον συγγραφέα. Ο Poe σχεδιάζει να εκδώσει δικό του λογοτεχνικό περιοδικό, κάτι που όμως δεν προφταίνει να υλοποιήσει αφού, στις 7 Οκτωβρίου του 1849, σε ηλικία 40, πεθαίνει στη Βαλτιμόρη, υπό συνθήκες που δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά.
Η αιτία θανάτου του είναι άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί θεωρίες για κατάχρηση αλκοόλ, εγκεφαλική συμφόρηση, χολέρα, ναρκωτικά, καρδιοπάθεια, λύσσα, φυματίωση έως και αυτοκτονία. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε βιαστικά και με ελάχιστα άτομα, αφού δεν υπήρξε κανονική ανακοίνωση του γεγονότος.
Το έργο του Poe επηρέασε τη λογοτεχνία στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συνέβαλε και σε ειδικά πεδία όπως αυτό της κρυπτογραφίας και της κοσμολογίας. Ο Μπωντλαίρ ήταν από τους πρώτους μελετητές του έργου του, μεταφράζοντας το σύνολό του στα γαλλικά. Θαυμαστές του έργου του ήταν οι Χ.Φ. Λάβκραφτ, ο Γουώλτ Ουίτμαν, ο Ιούλιος Βέρν, ο Όσκαρ Γουάλντ, ο Ουίλλιαμ Φώκνερ και ο Τ.Σ. Έλιοτ, ο οποίος ήταν αυστηρός απέναντί του αλλά εκτιμούσε το κριτικό του έργο.
Σας παραθέτω ένα αποσπασπμα από το ποίημα «Κοράκι»
"Προφήτη", είπα, "δαίμονα, της Συφοράς πουλί,
Προφήτης όμως πάντοτε, στον Ουρανό σ' ορκίζω,
που απλώνεται από πάνω μας παρηγορήτρα αψίδα,
εις του Θεού το όνομα που οι δυο μας τον λατρεύουν,
πες μου αν στον Παράδεισο θε ν' αγκαλιάσω κείνη,
εκείνη που οι άγγελοι τη λεν Ελεονόρα
";
Και το κοράκι απάντησε:
 "Ποτέ από δω και πια!".
"Ας γίν' η μαύρη φράση σου το σύνθημα να φύγεις",
εφώναξα αγριωπός πηδώντας κει μπροστά του.
"Πήγαινε πάλι να χαθείς στην άγρια καταιγίδα
ή γύρνα στις ακρογιαλιές της Πλουτωνείου Νύχτας
ούτ' ένα μαύρο σου φτερό δε θέλω δω ν' αφήσεις
ενθύμηση της φράσης σου της ψεύτικης και πλάνας
βγάλ' απ' τη δόλια μου καρδιά το ράμφος που 'χεις μπήξει
και σύρε τη φανταστική μορφή σου στα σκοτάδια
!"
Και το Κοράκι απάντησε:
 "Ποτέ από δω και πια!".

                                   Η προσέγγιση του χάρτη με βάση την θεωρία
Γνωρίζουμε πως ο Αλλαν Πόε εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του σε ηλικία ενός έτους. Ο προοδευμένος  Βόρειος Δεσμός (κάρμα) σε σύνοδο με τον Ουρανό (ξαφνικό γεγονός, αποχωρισμός) του 4ου οίκου (πατέρας, οικογένεια). Παράλληλα ο Χείρωνας (πληγή) στον Υδροχόο (ξαφνικό γεγονός , ανεξαρτησία) εισέρχεται στον 4ο οίκο (οικογένεια, πατέρας) και δείχνει το «τραύμα» που δημιουργήθηκε.

Γνωρίζουμε πως ήταν ένα άτομο με ροπή στον τζόγο και μόνιμα είχε οικονομικά προβλήματα (κυβερνήτης του 2ου οίκου ο Δίας) εντός του 5ου οίκου (τύχη) σε 135ο με τον Ωροσκόπο. Παράλληλα ο  κυβερνήτης της Αριθμητικής τιμής της ακμής του 2ου οίκου (1η μοίρα άρα Κριός και Άρης). Ο μεν Κριός πέφτει στον 6ο οίκο (καθημερινότητα) και στην 22η μοίρα (*Μοίρα της Δολοφονίας) ενώ ο δε Άρης είναι στην μοίρα του Κακού (18η μοίρα) εντος του 12ου οίκου (δοκιμασία).

 Παντρεύτηκε μια κατά πολύ νεότερη από αυτόν ξαδέρφη του αλλά η κοπέλα πέθανε από φυματίωση.  Η ακμή του 7ου οίκου (γάμος) πέφτει στο ζώδιο του Ταύρου και ο κυβερνήτης αυτού η Αφροδίτη είναι στον 5ο οίκο (απόλαυση, χαρα) να δέχεται τετράγωνο από τον Ποσειδώνα (οι μολύνσεις). Ο Ποσειδώνας από την 6η μοίρα του Τοξότη σε τετράγωνο με με την Αφροδιτη (9η μοιρα) στους Ιχθείς. Η ΔΙ.Α.Τ (διαφορά αριθμητικής τιμής) είναι 3 άρα Δίδυμοι που πέφτει στον 8ο οίκο (θανατος). Ακόμα όμως και η αριθμητική τιμη της ακμης του 7ου οίκου (3η μοιρα αρα 3ο ζώδιο αρα Διδυμοι) δείχνει Δίδυμους αρα 8ος οικος που δείχνει τον θάνατο(8ος οίκος)  της συζύγου (7ος οικος).
Τωρα οσον αφορα την συγγραφή του η ακμη 3ου οικου (τα γραπτά) είναι στην 5η μοιρα (*μοιρα γοητείας) ενώ τόσο ο Ερμης οσο και ο Ηλιος είναι στον τριτο οικο αλλα σε αριθμητικη τιμη Καρκίνου που πέφτει εντος του 9ου οικου (ανωτερες συλληψεις).

Συνεχιστε την ανάλυση ….Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget