Χρηματιστηριακό Κραχ του 1929. Τότε και σήμερα

Astrology by Karl Heinz Ottinger:Χρηματιστηριακό Κραχ του 1929
            «Μελετώντας το τώρα και συγκρίνοντας το με το τώρα»
Το οικονομικό κραχ του 1929 ήταν ένα κραχ το οποίο προήρθε μετά από μια μακρά περίοδος
ευημερίας. Εάν μπορούσαμε να αναλύσουμε τα οικονομικά δεδομένα εν τάχει θα καταλαβαίναμε τa έξης:
Α) Έλλειψη μακρό-οικονομικού προγραμματισμού
Β)συνεχής στήριξης νομισμάτων άλλων κρατών άλλα και του ίδιου δολαρίου
Γ) Υπερβολικός δανεισμός
Μήπως διακρίνεται κάποιες ομοιότητες με το σήμερα;

Εκείνη την εποχή ο μεγιστάνας των τραπεζών –χάλυβα και σιδηροδρομικών μετακινήσεων John.D. Rockefeller είχε πει: «Αυτές είναι δύσκολες μέρες, που αποθαρρύνουν πολλούς. Στα 93 χρόνια της ζωής μου, υφέσεις ήλθαν και πέρασαν. Η ευημερία πάντα επέστρεφε και αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.»

Όλα στην αρχή φάνταζαν τόσο καλά……
Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανθηρές πωλησεις πράγμα που σήμαινε αύξηση της παραγωγής ελαστικών, ηλεκτρικών συστημάτων, αμορτισέρ, κατασκευή καλύτερων δρόμων και κατά συνέπεια εργασία των τεχνικών εταιρειών, της ασφαλτοποιιας κλπ. Μια πραγματική αλυσιδωτή αντίδραση

Ενώ μέσα σε μια πενταετία ο δείκτης Dow Jones είχε πενταπλασιάσει την αξία του φτάνοντας στις 381.7 μονάδες στις 3/9/1929. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια πτώση και χάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 17% μέσα σε ένα μήνα. Πολλοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες προσπάθησαν να «χειραγωγήσουν» την αγορά αγοράζοντας «πακέτα» μετοχών αλλά …μάταια. Η Αρχή του τέλους ήταν προ των πυλών.
Μετά στο κραχ αυτό είχαμε άλλη μια πτώση στις 8/7/1932 που είχε πέσει στα ιστορικά χαμηλά του 1800 και τελικά το χρηματιστήριο ανέκαμψε το 1954 στα τέλη του έτους που έφτασαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε επίπεδο «των ημερών των παχιών αγελάδων» που υπήρχαν προ του κραχ του 1929

                                              Οι πρώτες ενδείξεις     
 Ας δούμε  λίγο τον διορθωμένο χάρτη του NYSE (New York Stock Exchange)

Ο Χάρτης είναι με Ωροσκόπο στην 14η μοίρα του Καρκίνου. Κυβερνήτης του Καρκίνου, η Σελήνη στον Κριό (παρόρμηση) στην 18η μοίρα (**του κακού κατά Στογιανοβιτς ) σε μείζονα όψη την χιαστί που πραγματοποιεί με τον Άρη. Ο Άρης είναι επίσης σε 18η μοίρα  στο ζώδιο του υπολογισμού και της στρατηγικής (Παρθένος) στον 4ο οίκο (βάση του αξιώματος των 5 μοιρών) σε αντίθεση με το MC.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η χειραγώγηση –εξουσιάζοντας (MC) της μάζας (Σελήνη) γίνεται δια μέσω αργών διεργασιών (*χιαστί) ακόμα και δια μέσω αναταραχών ή και πολέμων (Άρης στην Παρθένο στον 4ο οικο).
Ο ASC στις 14 μοίρες δίνει αριθμητική τιμή Ταύρου άρα Αφροδίτη στον Ταύρο στην 5η μοίρα την μοίρα της γοητείας


Ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης στην μηδενική του Κριού στο Widderpunkt κατά την Uranian.

Αξίζει να προσεχθεί και το τετράγωνο Ερμή (στον Ταύρο) με Πλούτωνα (στον Υδροχόο) και οι δυο στην 23η μοίρα δηλαδή μια μοίρα με Υδροχοικη ισχύ. Αυτό δείχνει πως τα κέρδη μα και οι απώλειες θα προέρχονται είτε από την γη (Ταύρος) είτε από την τεχνολογία , τον αέρα κλπ (Υδροχόος). Επίσης το τετράγωνο Ηλίου-Πλούτωνα με ΔΙ.Α.Τ 4 άρα ωροσκόπος οπού κυβερνήτης η Σελήνη στον 10ο οίκο και δείχνει πως μέσα από τέτοιες μεγάλες και επώδυνες καταστάσεις μεταμορφώνεται και αλλάζει η διοίκηση (Σελήνη στον 10ο στον Κριό) των τραπεζικών ιδρυμάτων (Πλούτωνας στον 8ο οίκο με αριθμητική τιμή Υδροχόου όπου καταλαμβάνει θέση στον 8ο και 9ο οίκο αντίστοιχα (χρηματιστήριο, τραπεζικά ιδρύματα, εξωτερικό κλπ)
Αλλά σχετικά κραχ είχαμε :
    Η Μαύρη Δευτέρα του 1987
Το αμερικανικό χρηματιστήριο υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας του εν καιρώ ειρήνης στις 19 Οκτωβρίου 1987, ημέρα Δευτέρα. Ο δείκτης Dow Jones έχασε το 22% της αξίας του μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας το έναυσμα για μαζικό ξεπούλημα μετοχών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Τα αίτια της κρίσης πολλά. Οι φήμες για συνεχή κρούσματα εσωτερικής πληροφόρησης, οι ριψοκίνδυνες εξαγορές, η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και η καταβαράθρωση του δολαρίου ήταν τα κυριότερα. Οι φόβοι πολλαπλασιάστηκαν μετά την απόφαση της Γερμανίας να αυξήσει τα επιτόκια, η οποία συνοδεύτηκε από την περαιτέρω ενίσχυση του μάρκου έναντι του δολαρίου. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας μεγάλων αμερικανικών τραπεζών ήταν πλέον ορατός, με αποτέλεσμα η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ρίξουν δραστικά τα επιτόκια. Παρότι το κραχ είχε μικρή διάρκεια, η κρίση εκείνη απέδειξε ότι οι παγκόσμιες αγορές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και ότι οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν επιπτώσεις για τις οικονομίες όλων των χωρών. Παράλληλα έδωσε το έναυσμα για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στον τρόπο λειτουργίας των αγορών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία.
§         Η «Φούσκα» των μετοχών υψηλής τεχνολογίας
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι μετοχές των εταιρειών του Ίντερνετ γίνονταν ανάρπαστες και ας μην ήταν καν κερδοφόρες οι περισσότερες από αυτές. Το αποκορύφωμα ήταν η εξαγορά μαμούθ, ύψους 200 δισ. δολ., του ομίλου Time Warner τον Ιανουάριο του 2000 από την America On Line. Το όνειρο δεν άργησε να μετατραπεί σε εφιάλτη: Μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq είχε χάσει το 78% της αξίας του. Οι παράπλευρες απώλειες ήταν τεράστιες, καθώς η αμερικανική οικονομία πέρασε σε ύφεση και οι επενδύσεις πάγωσαν. Η χαριστική βολή ήρθε με τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.


Ας δούμε  λοιπόν τι λέει  η Uranian Astrology
Transit Planets / SARC Progressive Midpoints
SA= KR/AD: Ερχόμενοι σε δύσκολη θέση λέγω απομόνωσης. Για να αντιμετωπιστούν άδικα να κατασταλούν ή να βρεθούν εκτός για ειδικούς λόγους. Αντιμετώπιση με άδικα μέσα

PL=AD/VU=MO/VU: Μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την δύναμη που έχει στα χέρια του ένα έθνος. Χτύπημα της μοίρας

KR= HA/AD=CU/AD= MO/ HA=HA/ZE= Μεγάλη αμέλεια. Μεγάλη έλλειψη πρώτων υλών. Παράξενες μέθοδοι της κυβέρνησης. Διάλυση. Το κράτος προκαλεί εμπόδια και δυσκολίες. Ταμείο απόρων. Κοινωνική πρόνοια για χήρες και παιδιά και γενικά αναξιοπαθούντες. Δυσάρεστες εμπειρίες που προκαλούνται από την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης

                      SARC 1929
SARC UR= SU/NE=ASC/AP: Κάποια ψέματα αποκρύπτουν την αλήθεια. Επαναστατικές ιδέες στον τομέα της επιστήμης.

SARC HA=SU/KR=KN/VU=AP/AD: Μια μεγάλη άπατη από σημαντικά άτομα. Κρύβοντας αιτίες και μυστικά. Χυδαίες πράξεις από ισχυρά πρόσωπα. Θλίψη μέσω της έλλειψης.

SARC AP= HA/VU=SA/AD:  Μεγάλη καταστροφή. Μεγάλη και σφοδρή μετάδοση της δυστυχίας και της ένδειας. Ανικανότητα να κάνω την σωστή επιλογή που θα με βγάλει από το αδιέξοδο

SARC MC= PL/ZE=SA/UR: Ένα άτομο που θέλει να βοηθήσει. Έριδες και φιλονικίες

SARC SA = PL/MC=NE/AD: Καθυστερώντας κάτι εσκεμμένα. Εμπόδια. Κανόνες που μεταβάλλονται


    ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και το ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΡΑΧ
Το μέλλον σε παγκόσμιο δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο αφού το πρώτο πέρασμα   τόσο του Κρόνου (*περιορισμός, το χρήμα ως ποιότητα) όσο και του  Ποσειδώνα (* τα χρηματιστηριακά «φουσκώματα» και οι εξαπατήσεις) έφεραν σημαντικές «φθορές» και «χασούρα» σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταστάσεις που συνέβησαν με νομισματικές ισορροπίες, χρηματιστηριακές απώλειες και πτωχεύσεις ήταν απλά …τα προμηνύματα γιατί πάντα το πρώτο πέρασμα  είναι σαν το σκοπευτή που βλέπει που πάει η πρώτη βολή και «διορθώνει» έτσι ώστε να πετυχει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Το γερμανικό οικονομικό θαύμα: η Γερμανία, δέχτηκε,  μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλπιστη βοήθεια .Της δόθηκε  10 με 15 χρόνια περίοδο χάριτος, ευρύτατες διαγραφές των χρεών της (από ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία)  με βάση την συνθήκη του Λονδίνου το 1953 , την ίδια στιγμή με το Σχέδιο Μάρσαλ της δινόταν τεράστια βοήθεια για έργα υποδομής, ενώ με το Σχέδιο Σούμαν συγχωνεύονταν η γερμανική και η γαλλική παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Χωρίς όλα αυτά τα ταυτόχρονα σχεδόν μέτρα-ευεργεσίες η Γερμανία σήμερα θα ήταν μια πιο εξελιγμένη Ελλάδα. Γιατί στην ουσία ο «παράδεισος» της Γερμανίας είναι φτιαγμένος με υλικά , δηλαδή δολάρια, Αμερικής.

Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση έχει καταντήσει σε ένα Γερμανικό προτεκτοράτο που τα πάντα γίνονται με βάση αυτά που επιθυμεί αυτή κι τα «τσιράκια» της.  Πλέον εδώ και αρκετά χρόνια η Ελλάδα , είτε από θέμα  φυσικών πόρων είτε για γεωστρατηγικούς λόγους αποτελεί ζωτικό χώρο όπως η Κρακοβία μετά το 1939 και τοποθέτησε μια   «Γενική Διοίκηση για τα κατεχόμενα πολωνικά εδάφη» (Generalgouvernement f­r die deutschbesetzteGebiete). Κάπως έτσι κι στην Ελλάδα. Οι κινήσεις τους, συνεπώς , είναι προβλέψιμες αλλά  χρειάζεται να θυμόμαστε  πως «παρόμοιες καταστάσεις κάτω από παρόμοιες συνθήκες παράγουν παρόμοια αποτελέσματα».
  Τι μέλλει γενέσθαι:  Ο κόσμος θα πρέπει να ετοιμαστεί για δυο χρηματιστηριακά κραχ  μέχρι το 2018 πράγμα που  θα βοηθήσει μετά τον κακό χαμό να πάρει ξανά μπροστά η παγκόσμια οικονομία. Το 2016 είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την Ελλάδα. Εκεί θα αρχίσει να ανεβαίνει
ΤΕΛΟΣ Α’ μέρους (**ΘΑ ακολουθησει σύντομα και τεχνική ανάλυση)


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget